Czy kupowanie brykietu drzewnego do swojego domu to dobry wybór?

Kominki są montowane niemal w każdym domu. Dla niektórych to tylko element dekoracyjny domu, ale ogromna część osób stosuje go do ogrzewania pomieszczenia lub całego mieszkania. Wybór kominka do trudna sprawa, ale jeszcze decydujący jest dobór właściwego paliwa.

kominek

Autor: Jarosław Pocztarski
Źródło: http://www.flickr.com
Polska jest jednym z większych wytwórców brykietów kominkowych w Europie i właśnie u nas można wyłowić ogromną ich gamę. Wielu początkujących użytkowników kominków zadaje sobie pytanie, czy stosować brykiet? Każdy wariant paliwa ma swoje superlatywy, dlatego należy przyjrzeć się temu, co jest dostępne na rynku. Brykiety drzewne uzyskiwane są z rozdrobnionych resztek drzewnych takich jak strużyny, które są ugniatane pod bardzo wysokim ciśnieniem. Brykietowanie następuje w prasach hydraulicznych lub mechanicznych. To właśnie prasa brykietująca przesądza o kształcie brykietu. Klejem dla brykietu jest lignina, substancja zawarta w drewnie, która wytwarza się pod wpływem wysokiej temperatury i ciśnienia. W brykiecie nie znajdziemy więc chemicznych substancji klejących. Największą wartość handlową mają brykiety wytwarzane z naturalnego drewna, ale do produkcji brykietów z biomasy może być spożytkowany każdy gatunek pozostałości pochodzenia roślinnego m.in. łuski gryki, łuski słonecznika, słoma lniana, konopna lub rzepakowa, a nawet zwykła słoma i siano.

Znaczącą zaletą brykietu jest jego niewielka zawartość wilgoci, co sprawia, że wartość opałowa brykietu kominkowego jest wyższa niż w przypadku drewna opałowego. Spalanie tego opału odbywa się pomału i sukcesywnie, ponieważ materiał jest intensywnie skondensowany w stosunku do objętości. Wysoka kaloryczność to cecha charakterystyczna brykietów. Brykiet kominkowy odznacza się jednocześnie łatwością dozowania, bezpieczeństwem i wygodą wykorzystywania, miarowym przebiegiem temperatury w czasie palenia, żarem utrzymującym się o wiele dłużej niż przy wykorzystaniu drewna, znikomą ilością popiołu. Brykiet kominkowy także z łatwością kupimy prawie wszędzie – w sklepie, w markecie, w składzie opału, a nawet online z przesyłką do domu. zbita forma daje możliwość praktycznego zapakowania i łatwość składowania, bez strachu, że paliwo zgnije.

Do mniej ważnych mocnych stron brykietu kominkowego warto dodać estetykę – brykiet nie brudzi rąk, nie powoduje powstawania ciemnego osadu po zewnętrznej stronie szyby, nie pozostawia niedopalonych ostatków, nie zanieczyszcza kominka i nie wywołuje jego korozji. Podczas spalania brykiet nie wydziela prawie wcale dymu, ale wytwarza estetyczny płomień.