Zatroszcz się o swoje zdrowie. Przestrzegaj kilku zasad i od razu poczuj poprawę samopoczucia!

Odpowiednie jedzenie ma niebagatelny wpływ na nasze samopoczucie. Co robić by nasze ciało poczuło dodatnie skutki prawidłowego odżywiania? Regułą jest spożywanie od 4 – 5 posiłków każdego dnia. Racje powinny być mniejsze, ale jeść możemy wielokrotnie. Nie pomijaj śniadania, jest to najważniejszy posiłek w trakcie dnia. Wystrzegaj się błyskawicznego jedzenia, zawsze siedź podczas jedzenia, nie rób tego na stojąco.

sklep ekologiczny

Autor: PoloGoomba
Źródło: http://www.flickr.com

Jak się odżywiać by być zdrowym?

Kolację spożywaj nie później niż 2 h przed spaniem – dzięki temu nie będziesz później głodny. Staraj się by kolacja nie była za bardzo wystawna. Następną ważną dla organizmu sprawą jest wypijanie w ciągu dnia sporej ilości płynów. Zalecane jest zrezygnowanie z napojów energetycznych. Dodatni wpływ na organizm bez dwóch zdań mają cytrusy i zielenina. Można je zajadać pomiędzy posiłkami i zastąpić nimi słodkości. W miejsce mięsa zalecane jest spożywanie ryb. Jeśli ta droga Ci nie odpowiada, postaraj się zamienić mięso na to białe. Lepsze dla naszego organizmu jest pieczywo ciemne. Przy gotowaniu korzystniej jest nasze posiłki dusić, a nie smażyć w oleju. Nieodpowiednie odżywianie może powodować konsekwencje zdrowotne. To co jemy ma wpływ na postęp wielu chorób, m.in układu krążenia.

Może Cię zainteresować: http://www.eko-gielda.pl/soki-i-napoje/soki-owocowe/owocowe/bio-sok-z-mangostanu-1000-ml.html|http://www.eko-gielda.pl/pieczywo/pieczywo-trwale/habyki-chleb-lniany-niepieczony-ywy.html”>http://www.eko-gielda.pl/pieczywo/pieczywo-trwale/habyki-chleb-lniany-niepieczony-ywy.html|http://www.eko-gielda.pl/dodatki/ziola (zobacz)-i-przyprawy/any-nasiona-30g-przyprawy-bez-chemii.html”>http://www.eko-gielda.pl/dodatki/ziola-i-przyprawy/any-nasiona-30g-przyprawy-bez-chemii.html|http://www.eko-gielda.pl/ktora-zywnosc-ma-certyfikat-ekologiczny.html”>http://www.eko-gielda.pl/ktora-zywnosc-ma-certyfikat-ekologiczny.html|http://www.eko-gielda.pl/pieczywo/chleby-i-bulki/mieszanki-chlebowe/”>http://www.eko-gielda.pl/pieczywo/chleby-i-bulki/mieszanki-chlebowe/|http://www.eko-gielda.pl/nabial-i-oleje/oleje/bio-olej-palmowy-czerwony-na-zimno-toczony-1000-ml.html”>http://www.eko-gielda.pl/nabial-i-oleje/oleje/bio-olej-palmowy-czerwony-na-zimno-toczony-1000-ml.html|http://www.eko-gielda.pl/blog/”>http://www.eko-gielda.pl/blog/|http://www.eko-gielda.pl/zboza-i-przetwory-zbozowe/makarony/orkiszowe/”>http://www.eko-gielda.pl/zboza-i-przetwory-zbozowe/makarony/orkiszowe/|http://www.eko-gielda.pl/przetwory-owocowe-i-warzywne/susze/ananas-suszony-kostka.html”>http://www.eko-gielda.pl/przetwory-owocowe-i-warzywne/susze/ananas-suszony-kostka.html|http://www.eko-gielda.pl/kawa-i-herbata/herbata/bio-herbatka-z-czystka-200-g-sanct-bernhard.html”>http://www.eko-gielda.pl/kawa-i-herbata/herbata/bio-herbatka-z-czystka-200-g-sanct-bernhard.html|http://www.eko-gielda.pl/kawa-i-herbata/herbata/smakowe/”>http://www.eko-gielda.pl/kawa-i-herbata/herbata/smakowe/|http://www.eko-gielda.pl/zboza-i-przetwory-zbozowe/maki-i-skrobie/zytnia/bio-ruta-ytnia.html”>http://www.eko-gielda.pl/zboza-i-przetwory-zbozowe/maki-i-skrobie/zytnia/bio-ruta-ytnia.html|http://www.eko-gielda.pl/zboza-i-przetwory-zbozowe/”>http://www.eko-gielda.pl/zboza-i-przetwory-zbozowe/|http://www.eko-gielda.pl/pieczywo/pieczywo-trwale/”>http://www.eko-gielda.pl/pieczywo/pieczywo-trwale/}

Co nam daje żywność ekologiczna?

Żywność ekologiczna odznacza się tym, że była produkowana sposobami rolnictwa ekologicznego, czyli bez użycia nawozów sztucznych i pestycydów. Posiada więcej witamin i innych cennych

sklep ekologiczny

Autor: Paul Pitman
Źródło: http://www.flickr.com

elementów niż artykuły uzyskane w zwyczajowy sposób. Uprawa żywności tą metodą nie obciąża przyrody oraz ułatwia utrzymanie i rozkwit wsi i rolnictwa. Żywność ekologiczna zaopatrzona jest odpowiednim certyfikatem – np. logiem charakterystycznego “euroliścia”. Eko sklep to punkt, w którym możemy zakupić zdrową żywność, prężnie funkcjonują także eko sklepy internetowe.

Źródło artykułu: http://www.eko-gielda.pl/zboza-i-przetwory-zbozowe/otreby/platki/|http://www.eko-gielda.pl/zboza-i-przetwory-zbozowe/straczkowe/fasole/”>http://www.eko-gielda.pl/zboza-i-przetwory-zbozowe/straczkowe/fasole/|http://www.eko-gielda.pl/kawa-i-herbata/kawy/rozpuszczalna/”>http://www.eko-gielda.pl/kawa-i-herbata/kawy/rozpuszczalna/|http://www.eko-gielda.pl/kawa-i-herbata/kawy/rozpuszczalna/pizca-del-mundo-ukayali-kawa-rozpuszczalna-100-arabika-250g-organic-fairtrade.html”>http://www.eko-gielda.pl/kawa-i-herbata/kawy/rozpuszczalna/pizca-del-mundo-ukayali-kawa-rozpuszczalna-100-arabika-250g-organic-fairtrade.html|http://www.eko-gielda.pl/kawa-i-herbata/czekolady/pozostale/”>http://www.eko-gielda.pl/kawa-i-herbata/czekolady/pozostale/|http://www.eko-gielda.pl/kawa-i-herbata/czekolady/pizca-del-mundo-michiru-czekolada-na-gorsco-chai-korzenna-750g-organic-fairtrade.html”>http://www.eko-gielda.pl/kawa-i-herbata/czekolady/pizca-del-mundo-michiru-czekolada-na-gorsco-chai-korzenna-750g-organic-fairtrade.html|http://www.eko-gielda.pl/przetwory-owocowe-i-warzywne/przetwory/konfitury/”>http://www.eko-gielda.pl/przetwory-owocowe-i-warzywne/przetwory/konfitury/|http://www.eko-gielda.pl/dodatki/srodki-slodzace/”>http://www.eko-gielda.pl/dodatki/srodki-slodzace/|http://www.eko-gielda.pl/dla-dzieci/”>http://www.eko-gielda.pl/dla-dzieci/|http://www.eko-gielda.pl/kosmetyki/”>http://www.eko-gielda.pl/kosmetyki/|http://www.eko-gielda.pl/blog/index.php/51-certyfikat-ekologiczny-dla-piczykawy”>http://www.eko-gielda.pl/blog/index.php/51-certyfikat-ekologiczny-dla-piczykawy|http://www.eko-gielda.pl/blog/index.php/50-zupa-dyniowa-obowiazkowy-hit-sezonu”>http://www.eko-gielda.pl/blog/index.php/50-zupa-dyniowa-obowiazkowy-hit-sezonu}

Trzeba pamiętać, że żywność ekologiczna to nie to samo co, zdrowa żywność – to określenie jest tworem wyłącznie marketingowym. Oprócz eko sklepu, żywność ekologiczną możemy zakupić bezpośrednio od producenta bądź w specjalnie wskazanych półkach w supermarketach. Często konsumentami wybierającymi żywność ekologiczną są ludzie mający więcej niż 30 lat, świadomie troszczący się o swoje zdrowie, entuzjaści ochrony środowiska.