Z jakiego powodu powinno się nabywać artykuły z warzyw i owoców pochodzących z upraw ekologicznych

Ekologiczne gospodarstwa rolnicze i przetwórnie rolnicze w jakich powstaje żywność ekologiczna muszą spełnić cały szereg wymagań żeby pozyskać certyfikat potwierdzający ekologiczne pochodzenie produktów. W odniesieniu do ekologicznych artykułów spożywczych zrealizowane powinny zostać też wymagania dotyczące przechowywania oraz przewozu. Dzięki temu na nasze stoły mogą trafiać zdrowe jak też smakowite towary żywnościowe.

ekologiczne jedzenie

Autor: PoloGoomba
Źródło: http://www.flickr.com

Ekologiczna produkcja rolnicza bazuje na użytkowaniu wyłącznie naturalnych środków produkcji rolnej, dbałości o żyzność gleby, poszanowania zwierząt jak też trosce o środowisko naturalne. Skąd duża cena ekologicznej żywności – sprawdź przepyszny sok z aronii? Takie gospodarstwa winny być z reguły samowystarczalne, a przetwórnie muszą stosować ściśle określone zasady. Stosowanie metod wytwórczości żywności ekologicznej wymaga dużych nakładów czasu oraz pracy . W zamian otrzymuje się wartościowe tak pod względem zdrowotnym i smakowym artykuły spożywcze.

Także wyspecjalizowane technologie wytwórczości, kontrole gospodarstw i przetwórni, a potem działania marketingowe wymagają sporych nakładów finansowych. Zagrożenie produkcji ekologicznej jest wyższe niż konwencjonalnej. Z tej przyczyny żywnościowe artykuły ekologiczne muszą być przynajmniej 30 % droższe od typowych – przejrzyj kompletną ofertę na tej stronie. Gospodarstwa ekologiczne znajdują się w czystym środowisku. Do produkcji ekologicznych artykułów żywnościowych nie można stosować syntetycznych nawozów, syntetycznych preparatów ochrony roślin, a zwierzaków nie żywi się zmodyfikowanymi karmami jak też nie podaje im się profilaktycznie hormonów czy antybiotyków.

ekologiczne jedzenie

Autor: Ted Eytan
Źródło: http://www.flickr.com

W ekologicznym przetwórstwie wykorzystuje się wyłącznie sposoby fizyczne, mechaniczne i fermentacyjne. Nie używa się natomiast sztucznych barwników, emulgatorów, stabilizatorów, przeciwutleniaczy, konserwantów oraz substancji powlekających. W rolnictwie i przetwórstwie stosuje się restrykcyjne wytyczne produkcji, przechowywania, przetwarzania oraz przewozu, aby zachować najwyższą wartość odżywczą owych naturalnych produktów – kup pestki moreli. Warto spróbować certyfikowanej żywności ekologicznej, na przykład twarogu, kiszonych ogórków, wędlin, soków aby przekonać się o jej zaletach smakowych oraz zdrowotnych.

Źródło: www.ekoj.pl