Co Ty wiesz o winie? Czy wiesz jak powinno się pić i podawać wino? Ten ciekawy ceremoniał powinieneś znać

Osoba odpowiednio wychowana, spożywając wino, powinna zachowywać się w ten sposób, jakby je kosztowała. Wieki uprawiania winorośli zamieniły tę tradycję w sztukę. Dla konesera kosztowanie wina to nie tylko i wyłącznie odbieranie jego smaku i aromatu zmysłami, lecz także czynność niemalże poznawcza. Jak prawidłowo kosztować wino? Jak je podawać gościom?

Designerskie zestawy do wina

Autor: Calvado.pl
Źródło: Calvado.pl
Poddawanie wina analizie poprzez zmysły wart koncentracji i uwagi. Stąd więc degustacja wina (Deco Salon) wymaga czynnego uczestnictwa, w jakim ważne stają się upodobania smakowe, zdobyte doświadczenie oraz pamięć do zapamiętywania smaków i aromatów. W państwach o bogatej tradycji uprawy winorośli, takich jak Hiszpania, Włochy czy Francja, delektowanie się tym wspaniałym trunkiem stanowi prawdziwą sztukę, umiejętność życia. A więc koniecznie trzeba poznać podstawowe kryteria oceny wina. Wiadomości te są nieodzowne dla osób, które chcą w odpowiedni sposób przyjmować gości.

Analizę barwy i aromatu wina powinniśmy dokonywać w jak najbardziej dyskretny sposób. Czymś odmiennym jest smakowanie i ocenianie wina przy stole niż podczas degustacji przeznaczonej dla znawców win w winiarniach albo piwnicach producentów. Przy stole wystarczy wykonać lekki obrót kieliszkiem, by docenić aromat oraz bukiet, oraz wziąć wielki łyk umożliwiający wydać sąd o poziomie wina. Podając faktycznie idealne, stare wino, pan domu powinien objaśnić jego pochodzenie a także rok. Jeśli wino jest naprawdę świetne, to właściwie danie jest dodatkiem do niego, a nie na odwrót. Do wina obowiązkowe są właściwe kieliszki, lecz także pozostałe naczynia jak karafka do wina z Deco Salon. Nie jest obowiązkowa, lecz wino w niej wygląda bardzo smakowicie.

Lampki białego wina

Autor: Didriks
Źródło: http://www.flickr.com
Wino musi być podane przed kolacją, a więc zdekantowane i doprowadzone do właściwej temperatury. Należy wyciąć lak spod pierścienia szyjki. W tej sytuacji, po odwróceniu butelki, do kieliszków nie wpadną okruchy plomby. W dalszej kolejności starannie, lecz sprawnie, czyścimy serwetką szyjkę zewnątrz oraz wewnątrz. Nie można popisywać się na oczach zaproszonych gości ruchami zawodowego kipera, tylko umożliwić degustować wino w realnie jak najbardziej dogodnych warunkach. W każdym razie nie zapominajmy, iż właściwości i aromat wina są nietrwałe więc pogarszają się w miarę poruszania butelką – stad więc nie powinniśmy gwałtownie nią potrząsać. Pamiętajmy o tym, to są najbardziej istotne kwestie w zakresie podawania wina czy wody (http://www.decosalon.pl/kategoria/wino–woda.html). Najkorzystniej stosować je w każdej sytuacji.